Üdvözöllek  Fischer Gyula honlapján!

Sunday, 21 January 1900 00:00

Utolsó módosítás:

Sunday, 21 January 1900

" A jó mérnök közelít,elhanyagol,feltételez "

 

                                            Dr. Zsuffa István

Mai dátum:

Látogatók száma:

2013.01.01.- óta

Online:

Jótanácsok

 

Az ivóvízről:

 

Azt hiszem erről lesz a legnehezebb írnom ugyanis az alapvégzettségem okán ehhez értek talán a legtöbbet. Nem kell nagy tálentumnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk a VÍZ mértékadó szerepére életünkben. Egyáltalán nem mindegy milyen és mennyi vizet, ill. folyadékot veszünk magunkhoz nap mint nap.(Testünk közel 50-60 %-a víz!)

Magyarország földrajzi elhelyezkedése, geológiai adottságai révén édesvíz "nagyhatalom." Felszíni és felszín alatti vízkészletekben igen gazdag, a lakosság ellátása igen változatos.  

 

Rétegvizeink leggyakrabban geológiai eredetű vas-,mangán-,arzén stb. kémiai elemeket tartalmaznak. Ezek közül az első kettő zömében HCO3-os kötésben található melynek eltávolítása egyszerű és olcsó. Egyébként ezek egészségre nézve szinte ártalmatlanok, elsősorban ízrontó, technológiai (káros kirakódások), esztétikai hatásuk van.

Az arzén már egy más kategória. Az Alföld rétegvizei geológiai eredetű arzént tartalmaznak - nem is keveset. A Magyar Ivóvíz Szabványban sokáig 50 mikrogramm/liter volt a határértéke ami az Eu-ban már korábban is 10 volt. Az Európai Unió jelentős támogatásával az elmúlt években számos helyen az országban vízminőségjavító beruházások valósultak meg.

 

A magyarországi vízkészletek 60-65 %-a sérülékeny vízbázisokból származik. Ez azt jelenti, hogy bekerülhetnek és sajnos gyakran be is kerülnek a nyers vízbe különböző szennyező anyagok.

A rendkívűl "tisztának" tartott forrásvízbe, rétegvizekbe pld. szerves anyagok bomlástermékei, a felszíni vizeinkbe (melyek majd mindegyike külföldről érkezik) rengeteg féle vegyszer maradék, antibiotikumok,hormonkészítmények  bomlástermékei, stb. Rétegvizeink az elmúlt évtizedekben a kútfúró kisiparosok "áldásos tevékenységének" köszönhetően is sok helyen elszennyeződtek. Sajnos több évtized sem volt elegendő ahhoz, hogy elérjük a szakma befolyását egy olyan kérdésben aminek a figyelmen kívűl hagyása komoly környezetszennyező következménnyel járt és jár. Konkrétan azt, hogy a kútfúró tevékenységhez szükséges engedélyek kiadását, nyílvántartását - a vállalkozók felügyeletét - ne az Önkormányzat hanem az illetékes Vízügyi Igazgatóság végezze.

A kútfúró kisiparosok jelentős része nincs tisztában azzal, (nem olvasta el mi áll az engedélyében) hogy csak az első vízadó réteget (talajvíz) megcsapoló kutat létesíthet!!!

A több vízzáró réteggel a felszíni szennyeződésektől védett vízadó rétegek eléréséhez sem megfelelő felszereléssel, sem  technológiával, szakértelemmel (csőrakat,palástcementezés stb.) nem rendelkeznek!

A nem ritkán 100 m-nél is mélyebb "kútjaik"-on keresztül szennyező anyagok kerültek,kerülnek be a védett rétegvizeinkbe.

 

Ezen kívűl az évtizedeken át titkolt súlyos környezetszennyezések (ipari üzemek,katonai létesítmények stb.által okozott) utóhatásai is időzített bombaként robbanhatnak! Ugyan sok esetben végeztek kármentesítéseket,rekultivációkat ezek megszüntetésére, de szerintem ez csak a jéghegy csúcsa!

 

 

Egészségünk megóvása érdekében jól tesszük ha odafigyelünk az alábbiakra:

 

1.)Fogyasszunk sok folyadékot (napi 3-4 litert),

 

2.)Lehetőleg kerüljük a vezetékes ivóvizet mert klórozott és ahol a nyersvízbe ammónia bomlástermékek vannak ott a fertőtlenítéssel trihalometán vegyületek keletkeznek (mono,diklór-amin,triklór-amin) rákkeltő! A felszíni vizekből nyert esetleges szennyeződésekkel jelenlegi technológiáink nem tudnak mit kezdeni. Bizonyos összefüggések már észlelhetőek pld. a hormonális fogamzásgátló gyógyszerek bomlástermékei és a férfiak nemzőképtelenségének ugrásszerű növekedése között!!!

 

3.)Fogyasszunk rendszeresen szűrt vizeket (Pi, Kangen stb.) Ezek annyiban térnek el egymástól, hogy a közös többlépcsős szűrést követően előbbi magnetizált (erős mágnesen áthaladva rendeződik a molekuláris struktúra) utóbbi ionizált (a vízmolekulák "szétrobbantása apróra")majd pH beállítás. Utóbbit egy professzionális orvosi berendezéssel állítják elő amely nálunk is kezd lassan elterjedni és hidegen isteni forrásvíz íze van.(Összetétele hasonlít a Ringer folyadékhoz - ez az infúziós oldat) www.kangen.hu

 

4.)Óvatosan a palackozott "ásványvizekkel" (Előfordul egyre többször, hogy "sima" csapvizet palackoznak!!!) A szervezetünk a vízből csak a szerves kötésben lévő elemeket tudja felvenni (Na,K, stb.) A Kalcium, Magnézium stb. szervetlen kötésben van jelen ami "kirakódik" az erekben, vesékben, májban.
Bővebben erről a témáról az alábbi cikkekben is olvashatsz.(Forrás:www.csaktisztaforrasbol.hu)

 

 

 

 

5.)A természetes ásványvizeink fogyasztását - természetesen megfelelő körültekintéssel - mindenkinek ajánlom. Ivókúrára, főzéshez stb. számos kíváló artézi kút vize közűl választhat az arra fogékony fogyasztó.

 

6.)Sörkedvelőknek - igyanak sok sört mert jó sört csak tiszta,jó minőségű vízből lehet előállítani.

 

Az oxigénnel dúsított víz is rendkívűl hasznos a szervezetnek és talán hihetetlen de élettani szempontból az, hogy mikor fogyasztunk vizet - is számít.

 

 

Copyright © 2017 Fischer Gyula

 

A mértékletes sör-bor fogyasztás azon kívül, hogy élvezetes még jótékony hatással is van egészségünkre.