Üdvözöllek  Fischer Gyula honlapján!

Sunday, 21 January 1900 00:00

Utolsó módosítás:

Sunday, 21 January 1900

" A jó mérnök közelít,elhanyagol,feltételez "

 

                                            Dr. Zsuffa István

Mai dátum:

Látogatók száma:

2013.01.01.- óta

Online:

Jótanácsok

Az ivóvízről:

 

Azt hiszem erről lesz a legnehezebb írnom ugyanis az alapvégzettségem okán ehhez értek talán a legtöbbet. Nem kell nagy tálentumnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk a VÍZ mértékadó szerepére életünkben. Egyáltalán nem mindegy mennyi és milyen vizet, ill. folyadékot veszünk magunkhoz nap mint nap.(Testünk közel 50-60 %-a víz!)

Magyarország földrajzi elhelyezkedése, geológiai adottságai révén édesvíz "nagyhatalom." Felszíni és felszín alatti vízkészletekben igen gazdag, - a lakosság ellátása változatos.

Országunk jelentős területén felszín alatti vízkészletek megcsapolásával (mélyfúrású kutak segítségével) biztosítják a lakosság ellátását.Rétegvizeink leggyakrabban geológiai eredetű vas-,mangán-,arzén stb. kémiai elemeket tartalmaznak.

Előbbiek zömmel HCO3-os kötésben vannak jelen, eltávolításuk az ivóvízből egyszerű.Egyébként ezek a víztisztító technológia során keletkező "csapadékok" az egészségre nézve teljesen ártalmatlanok - elsősorban ízrontó, esztétikai problémákat jelentenek.

Az arzén már egy más kategória.Az Alföld rétegvizei geológiai eredetű arzént tartalmaznak - nem is keveset. A Magyar Ivóvíz Szabványban sokáig 50 mikrogramm/l volt a határértéke ami az EU-ban már korábban is sokkal szigorúbb (10 mikrogramm/l) volt. Az EU jelentős támogatásával az országban vízminőség javító beruházások valósultak meg.

Rétegvizeink az elmúlt évtizedekben az ipar, a mezőgazdaság és nem utolsósorban a kútfúró kisiparosok "áldásos tevékenységének" köszönhetően sok helyen elszennyeződtek.A magukat szakembernek tartó iparosok többsége ma sincs tisztában azzal (nem olvasták el vagy nem értették meg) mi áll az engedélyükben, nevezetesen csak az első vízadó réteget (talajvíz) megcsapoló kutat létesíthetnének?!!!

A több vízzáró réteggel a felszíni szennyeződésektől védett vízadó rétegek eléréséhez sem megfelelő felszereléssel , sem technológiával, szakértelemmel (csőrakat, palástcementezés stb.) nem rendelkeznek!!!

Sajnos több évtized sem volt elegendő ahhoz, hogy elérjük a szakma befolyását egy olyan kérdésben aminek a figyelmen kívül hagyása komoly környezetszennyező következményekkel járt és jár!!!

Konkrétan azt, hogy a kútfúró tevékenységhez szükséges engedélyek kiadását, nyílvántartását,felügyeletét - ne az Önkormányzat, hanem az illetékes Vízügyi Igazgatóság végezze!!

Rosszabb a helyzet a felszíni vízkivételekből (a parti szűrésűek is) származó vizeknél mivel olyan szennyezőanyagokat is tartalmazhatnak (vegyszer maradékok, antibiotikumok, hormonkészítmények bomlástermékei stb.) melyekkel a hagyományos ivóvíztisztító technológiák nem tudnak mit kezdeni!

Bizonyos összefüggések már kimutathatóak a hormonális fogamzásgátló gyógyszerek bomlástermékei és a férfiak nemzőképtelenségének ugrásszerű növekedése között?!

 

 

 

Egészségünk megóvása érdekében jól tesszük ha odafigyelünk az alábbiakra:

 

1.) Napi minimum 2-3 liter tiszta vízet fogyasszunk el. (Nem csapvízet, nem palackozott - gyakran ivóvízet - hanem jó minőségű artézi ásványvízet, szűrt ionizált tisztított vízet.)   

 

2.) Lehetőleg kerüljük a vezetékes ivóvizet mert klórozott és ahol a nyersvízbe ammónia bomlástermékek vannak ott a fertőtlenítéssel trihalometán vegyületek keletkeznek (mono,diklór-amin,triklór-amin) rákkeltő!!! 

 

3.) Fogyasszunk rendszeresen szűrt vizeket (Pi, Kangen stb.) Ezek annyiban térnek el egymástól, hogy a közös többlépcsős szűrést követően előbbi magnetizált (erős mágnesen áthaladva rendeződik a molekuláris struktúra) utóbbi ionizált (a vízmolekulák "szétrobbantása apróra")majd pH beállítás. Utóbbit egy professzionális orvosi berendezéssel állítják elő amely nálunk is kezd lassan elterjedni és hidegen isteni forrásvíz íze van.(Összetétele hasonlít a Ringer folyadékhoz - ez az infúziós oldat) www.kangen.hu

 

4.) Óvatosan a palackozott ásványvizekkel! (Gyakran sima csapvizet palackoznak!) A szervezetünk a vízből csak a szerves kötésben lévő elemeket tudja felvenni (Nátrium,Kálium, Kalcium,Magnézium stb.) A rendszeres magas ásványi anyag tartalmú vizek fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent! (pld.vesekő stb.)
Bővebben erről a témáról az alábbi cikkekben is olvashatsz.(Forrás:www.csaktisztaforrasbol.hu)

 

5.) A természetes ásványvizeink fogyasztását - természetesen megfelelő körültekintéssel - mindenkinek ajánlom. Ivókúrára,főzéshez,stb. számos kiváló artézi kút vize közül választhat az arra fogékony fogyasztó.

 

 

 

 

 

6.) Sörkedvelőknek - igyanak sok sört mert jó sört csak tiszta,jó minőségű vízből lehet előállítani.

 

7.) Szervezetünk oxigénszintjének növelésére - oxigénnel dúsított tisztított víz fogyasztásával.

 

 

Talán hihetetlen de élettani szempontból az, hogy mikor fogyasztunk vizet - is számít.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                     Vissza