A "szuper élelmiszerekről:"


Ide sorolnám az általam nagyra becsült zöldségek közül a céklát és a zellert, valamint az elmúlt évekből a gránátalmát, goji bogyót, noni, graviola, acai és mangosztán gyümölcsöket ill. az azokból nyert leveket. A felsorolt egzotikus gyümölcsök élettani hatásai kiemelkedőek. Izük is kellemes, kivéve a nonit - mert az pocsék. Forrás: www.mannavita.hu

És persze a "probiotikum bombák" közül a kovászos ubi és a kimchi. Az előbbinek nagy rajongója vagyok már gyermekkorom óta (a nagymamák szerettették meg velem), az utóbbit is kóstoltam már több évvel ezelőtt is de 2023-ban jutottam el odáig hogy elkészítsem azt.

Sokan nem kedvelik ezeket az ízeket de én nagyon rákattantam a kimchire is jótékony hatásai miatt. Az én általam tökéletesített recepteket lent olvashatod.


A gránátalma az ember által legrégebb óta fogyasztott gyümölcsök egyike. Már i.e.4000-ben is szerepelt a keleti kultúrák étrendjében és hagyományos gyógyászatában. Hatásait a modern kutatások sorra igazolták, ennek köszönhetően ma már sokan étrend-kiegészítőként fogyasztják a gránátalma italt. A kutatók szerint az alma helyett a gránátalma lehetett az Édenkert tiltott gyümölcse is.

Itthon gyümölcs és 100%-os gyümölcslé formájában kapható, íze fanyar. Magas C-vitamin és beltartalmi értékei miatt erős roborizáló hatását tapasztaltam.


Az Ázsiában őshonos goji bogyót a tibetiek már legalább 1700 éve használják többek közt vesebetegség kezelésére, immunerősítésre és a szexuális vágy növeléséhez.A kutatások szerint a világ legidősebb embereinek étrendjében a goji bogyó rendszeresen szerepel.Levesként folyékony formában fogyasztják.A legjobb termések a kínai Ningxia tartományban vannak.

Magyarországon szárított változatban és 100%-os gyümölcslé formájában kapható, íze az érett csipkebogyóéhoz hasonló.Erőteljes immunizáló hatása van, magas C-vitamin tartalma miatt csökkenti az édesség utáni sóvárgást. Szemvédő és szexuális vágyfokozó hatása miatt is közkedvelt.


A nonit már jóval korábban használták Dél-Kelet-Ázsiában mint ahogyan erről az első írásos forrás említést tesz.Több mint 140 különböző aktív hatóanyagot tartalmaz, köztük erőteljes antioxidánsokat. ORAC értéké rendkívül magas 36000!! Immunerősítő, fájdalomcsökkentő, szív-és érrendszert védő, daganatellenes, fertőzések elleni hatása a legismertebb.Csökkenti a depressziós tüneteket mivel fokozza a szerotonin és melatonin termelődést. A Marquises szigeteken az őslakos benszülöttek között sokan meghaltak a törzsi tetoválások elkészítése következtében fellépő szepszis (vérmérgezés) miatt.Ez alól kivételek voltak akik rendszeresen Nonit fogyasztottak! Még nem volt szerencsém magához a gyümölcshöz, de a 100%-os szintén kapható gyümölcslevéből mindíg van itthon! Az íze az valami förtelmes, - de ha valamilyen gyulladás van a szervezetben arra kiváló! Még egy nagyszerű hatását kell megemlítenem - ami az emésztést segíti, állítja helyre!


Észak- és Dél-Amerika legmelegebb részein őshonos a graviola melyet hosszú idő óta alkalmaznak a hagyományos orvoslásban is. A növénynek szinte valamennyi részét felhasználták a legkülönbözőbb formákban számos betegség gyógyításához. Tudományos vizsgálata az 1970-es években kezdődött elsősorban rák elleni hatékonyságát kutatják nagyon bíztató eredményekkel. Ilyen gyümölcsöt sem foghattam még kézben, de a leve kissé savanykás sűrű, kellemes ízű és ingadozó vércukor-szintemet hatékonyan szabályozza. Egyébként Dél-Amerikában hagyományosan a 2-es típusú diabétesz kezelésére használják.


Az acai bogyó a Dél-Amerikai esőerdőkben őshonos acai pálma gyümölcse, külsőre leginkább a fekete áfonyára hasonlít. Magas Kalcium, rost tartalma és vércukor szint szabályzó tulajdonsága miatt nagyon keresett. Öregedésgátló hatásáról is ismert, a benne található értékes anyagoknak köszönhetően nemcsak a bőrsejtek, hanem a test összes sejtjének egészségéhez hozzájárulhat.

Az acai bogyót hazánkban viszonylag kevés helyen árulják frissen, de fagyasztva és gyümölcslé formájában már egyre több helyen kapható, illetve aszalt, sőt porított formában is.

Néhány alkalommal tudtam venni a gyümölcs levéből, de egy ideje nem szállítanak belőle.Érdekes kissé fanyar, "dohos" benyomást keltő sűrű, édes ízű - szerintem talán az érett bodza ízéhez hasonló. Személy szerint azt tapasztaltam, hogy a bőröm, hajam "megfiatalodott", sokkal puhább, simább lett.


A mangosztán szülőhazájának Dél-Kelet-Ázsiát tartják. Az indiai és a kínai gyógyászatban felhasználásának évezredes múltja van. Napjainkban a világ számos trópusi országában termesztik - a fokozódó kereslet miatt.A mangosztán kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C, B6 vitamint, vasat, káliumot, biológiailag aktív hatóanyagokat. Gyulladáscsökkentő (Alzheimer-kór esetén is), fogyást segítő, bőrbetegségek gyógyításában hatékony hatása kiemelkedő.

Gyümölcslevét rendszeresen vásárolom, körte-barack ízű - és nagyon fínom.


Kovászos uborka

Sokan sokféleképpen készítik, esküsznek rá, íme az én receptem:

Hozzávalók: 1/2 kg uborka, 1/2l víz, 1 ek (csapott) só, 5-6 virág kapor, 4-5 cikkely fokhagyma.

A vizet felforraljuk a sóval, majd hagyjuk lehülni. Üveget (fedeles 1 l-es) mikróban vagy sütőben kis vízzel felforraljuk, így készítjük elő. Uborkákat (10-12 cm) alaposan megmossuk, végeit levágjuk - hústűvel megszurkáljuk. Üveg aljára 2-3 kaporvirágot és 2-3 gerezd fokhagymát helyezünk. Ezután az uborkákat szorosan egymás mellé állítva az üvegbe helyezzük. A tetejére szintén kapor és fokhagyma kerül majd felöntjük a lehűtött sós vízzel úgy hogy az az uborkákat teljesen ellepje. Az üveget lezárjuk és meleg helyen (nem napsütötte) 20-25 ℃ tároljuk. Esténként az erjedés melléktermékeként keletkező gázokat kiengedjük. 2-3 nap után megkóstoljuk és ha érezzük a pikáns ízt akkor mehet a hűtőbe. Vigyázat itt a plusz 1-2 nap is számít ami miatt az ubi ellágyulhat! Bár ez a fajtájától is függ.


Kimchi

Azt hittem beletelik egy kis időbe míg tökéletesnek találom - de valahogy egyből ráéreztem?! Ime ahogyan én készítem:

Hozzávalók: 1 fej kínai kel, nagyszemü só (tengeri, nem jódozott!!!) 2,5 dl víz, 3 dkg édes rizsliszt, 1,5 dkg cukor, 1 db sárgarépa, 1 db kisebb jégcsap retek, 3-4 szál újhagyma, 1/2 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 cm friss gyömbér, 1 db koreai körte vagy jonatán alma, 4 cl halszósz, 7 dkg koreai paprika (gochugaru)

Kínai kelt megmossuk, lecsepegtetjük és ketté vágjuk (hosszában). Majd a durva szemü sóval alaposan levelenként besózzuk és 2-3 órán keresztül pihentetjük. (időnként megforgatjuk)

Pudinghoz: A rizslisztet kis vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot majd puding állagúra főzzük. Mikor kissé kihűlt hozzáadjuk a koreai paprikát és jól elkeverjük.

Zöldségek: A sárgarépát, retket meghámozzuk, julienne-re szeleteljük majd hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát.

Fokhagymás keverékhez: Aprítógépbe helyezzük (de vághatjuk késsel is apróra, vagy le is reszelhetjük) a hagymát, fokhagymát, gyömbért, almát. Ehhez adjuk a halszószt és a vizet. Pürésítsük az egészet botmixerrel.

A kimchi összeállítása A pudinghoz hozzáadjuk a fokhagymás keveréket és a zöldségeket és jól összekeverjük. A kínai kelt lemossuk nagyjából a sótól de nem teljesen hogy a sóssága azért érezhető legyen. A leveleket egyenként kívűl-belül kenjük be a paprikás masszával (gumikesztyü nem árt) és még a két fél kínai kelt tovább vághatjuk hosszában, hogy könnyebben össze tudjuk tekerni az üvegekbe helyezés előtt. Üvegeket lezárni és meleg helyen tárolni. Pár nap után megnyithatjuk őket, hogy az erjedés során keletkező gázok eltávozhassanak (kanállal nem árt megnyomkodni). Nem kell megijedni kicsit büdös lesz amíg az egész össze nem érik. Én most télen kb. 10 nap után éreztem úgy hogy a leve kellően savanyú és akkor betettem a hűtőbe. Nagyon egészséges a sokfajta probiotikum tartalmától, remek sült húsokhoz, pörköltökhöz, vagy csak úgy magában is.Eltarthatóságára vonatkozóan a szakirodalom 4-5 ℃-on 2 hónapot, 1 ℃-on max. 6 hónapot jelöl. Tapasztalatom alapján egyrészt gyorsan elfogy, másrészt a mostani második üveg két hónap után egyre intenzívebb.